fredag 8. februar 2008

Ei stjerne i Russland

Erik Hagen har reist får byen som vart bygd for å forsvare seg mot svenskane.

St. Petersburg vart grunnlagt av Peter den Store i 1703 ved elva Neva. I løpet av dei rundt 150 åra dei har spelt fotball i St. Petersburg vart Erik Hagen den tredje nordmannen som spelte der. Først var Peter Oscar Serck og seinare Kåre Johann Mathiassen før revolusjonen. Nr. fire vart Jørgen Jalland.

Men Hagen var ein stor helt i St. Petersburgs Zenit. Han spelte lenge fast, var kompromisslaus - noko som gjekk rett inn hjå russarane. Han skåra ikkje mange måla, men når han gjorde var det meir jubel enn om andre skåra. Sjølv om han fekk raud kort var han ein helt.

Hadde russarane visst at kallenamnet til Hagen er "Panzer" hadde han blitt ein enno større helt. Men det veit dei ikkje.

Ein fotballkamp på Petrovskij stadion i St. Petersburg, eller Piter som dei seier (utlendingar i Piter seier Piter, utlendingar i Moskva seier Saint-Pete, slik kan du høyre om ein har lært seg russisk i Moskva eller Piter) startar med at ein syng hymnen til Zenit. Den har ikkje vore oppdatert på mange år, det er framleis Leningrad, i songen er Rapid (Wien) og Hamburg (Gamburg på russisk på grunn av ein manglande "h") rekna som storlag. Så det er lenge sidan.

Stadion er som regel full, men det er ikkje så rart tatt i betrakning kor liten den er, den har ein kapasitet på vel 20 000. Det er ikkje rare greiene... I svingane sit dei som kallar seg for ultras. Resten er fyllt opp av gamlingar som hugsar seriegullet i 1984. Og nokre familiar med born!

Så skal Hagen spele i Wigan eit halvt år. Mon tru om han blir like stor helt der som i Russland? Og det kan skje, men det må då noko ekstra til. Som å redde ein ball på streken tre minutt før slutt i siste runde for så å nikke ballen i nota på overtid slik at Wigan vinn og overlever i Premier Leauge.

Ingen kommentarer: